Sfaturi Obturatii Dentare


  • Plomba (obturatia) reprezinta tratamentul odontologic restaurator al unui dinte deteriorat de carii, prin care i se reda functia si forma normala.
  • Dupa obturatie nu mancati trei ore si nu consumati alimente sau bauturi colorate, acestea pot pigmenta suprafata obturatiei dentare.
  • Dupa realizarea unei obturatii dentare (plomba) din compozit, daca aveti anestezie locala este indicat sa asteptati pana la remiterea acesteia pentru a nu va musca obrazul.
  • Recomandam cu tarie prezentarea la controalele periodice pentru a se depista din timp orice carie si a fi tratata inainte ca acesta sa inceapa sa doara

  • Este posibil ca dupa realizarea obturatiei dentare sa aveti o sensibilitate postoperatorie; in cazul in care aceasta nu cedeaza dupa cateva zile, va rugam sa ne contactati. Daca durerea cedeaza rapid, va recomandam desensibilizare dar in cazul in care dureaza mai mult timp va fi nevoie de tratament de canal si apoi de imbracare cu o coroana din ceramica.
  • Factorii care influenteaza rezistenta si culoarea unei obturatii dentare sunt: fumatul, consumul de alimente colorate, igiena deficitara, traumatismele, bruxismul etc.

  • Orice obturatie dentara (plomba) trebuie verificata cu ocazia controalelor periodice. Daca simtiti in obturatie o fisura sau margini care va produc disconfort, va recomandam sa reveniti cat mai repede la medic pentru a se reface tratamentul. Daca aveti o obturatie temporara va rechemam dupa maxim o luna pentru a realiza obturatia definitiva, in timpul acesta se va reduce iritatia nervoasa in cazul leziunilor profunde. Dupa obturarea dintilor va recomandam sa folositi pasta de dinti cu fluor pentru o protectie suplimentara impotriva cariilor. Folosirea atei dentare este recomandata pentru intretinerea igienei in spatiile interdentare impreuna cu apa de gura cu Clorhexidina.