LUCRARI DENTARE DE PORTELAN PE SUPORT METALIC


CARACTERISTICI

Coroana de cearmica pe structura metalica este cel mai des folosita.

Este rezistenta si are o estetica buna.

Raportul calitate pret este excelent la acest tip de coroane de ceramica.

Pretul coroanelor de ceramica pe suport metalic este mai accesibil iar rezistenta si aspectul lor sunt foarte bune.


VARIANTE IN ALEGEREA ALIAJULUI METALIC

Aliajul metalic poate fi din crom-nichel crom-cobalt sau aur platinat.

Aurul platinat este solutia perfect biocompatibila cu estetica sporita. Pretul ridicat al materialului face aceasta varianta mai putin populara.

Crom-nichelul este un aliaj inoxidabil in general bine tolerat de organism. Este folosit mai putin astazi pentru structura coroanelor de portelan datorita posibilelor (putin probabile) reactii alergice la nichel.

Aliajul inoxidabil crom-cobalt datorita rezistentei crescute se poate turna in strat foarte subtire lasand loc suplimentar portelanului. Se obtine astfel ocoroana portelan cu estetica superioara. Nu provoaca reactii alergice.


CAND SUNT RECOMANDATE COROANELE DE CERAMICA PE SUPORT METALIC?

Dintii carora li se scoate nervul (devitalizati) devin predispusi la macinare, fisurare, fracturare. Pentru protejarea lor, noi recomandam imbracarea cucoroane de portelan. Atunci cand din dinte se fractureaza o bucata mica, aceasta se poate reconstitui printr-o plomba. Dar se intampla foarte frecvent ca linia de fractura sa implice si o portiune din radacina dintelui. In aceasta situatie dintele trebuie extras. Pentru evitarea acestei evolutii nefavorabile va recomandam ca toti dintii devitalizati sa fie imbracati.

Molarii si premolarii sunt mai solicitati in timpul masticatiei. Acestia beneficiaza pe deplin de durabilitatea si rezistenta coroanelor din ceramica pe suport metalic, preocuparile estetice in aceasta zona fiind mai reduse.


CONCLUZII – COROANA CERAMICA

In incercarea de a oferi o solutie potrivita oricarui caz, lucrarile metalo-ceramice (coroane sau punti) sunt solutia rezistenta iar raportul pret-calitate este cel mai bun. Din punct de vedere estetic solutia este buna. Performantele estetice pentru coroana ceramic pe structura din metal sunt depasite de cele integral ceramice si pe structura de zirconiu.