PERIUTA DE DINTI- TEHNICA DE PERIAJ


Reguli generale, perfect valabile in orice tip de periaj sunt:

  • Arcadele dentare se periaza separat aplicand periuta de dinti la un unghi de 45 de grade pe suprafata dintilor, curatand dinspre gingie spre varful dintilor.
  • Periuta de dinti va fi inlocuita dupa o utilizare de maxim 3 luni sau mai repede daca perii sunt tociti sau deformati.
  • Periuta de dinti nu se umezeste cu apa inainte de inceperea periajului.
  • Folositi periuta de dinti in curatarea suprafetei unde se efectueaza masticatia pe molari si premolari cu miscari de du-te-vino si circulare.
  • Dupa fiecare periaj periuta de dinti va fi bine clatita pentru a se indeparta urmele de pasta de dinti apoi scuturata energic pentru a inlesni uscarea cat mai rapida a filamentelor.
  • Pastrarea periutei se face intr-un mediu aerisit, in pozitie verticala pentru a favoriza uscarea ei- se va pastra la distanta de alte periute.
  • Recomandam periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe dinti. Este indicata folosirea a doua periute– una pentru periajul de seara si una pentru cel de dimineata.
  • Periajul de baza este de cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar.

  • PERIUTA DE DINTI ELECTRICA

    Periuta electrica poate fi folosita suplimentar la curatarea dintilor. Adaptarea la folosirea ei se face rapid. Eficienta periutei de dinti electrica este mai buna decat a periajului manual. Acesta nu trebuie abandonat deoarece pot exista anumite zone care sunt mai bine curatate manual. Metodele sunt complementare.

    Se mentine periuta pe fiecare dinte in parte cateva secunde si apoi se muta incet de la un dinte la altul de-a lungul gingiei. Folositi timerul periutelor electrice doua minute pe fiecare arcada.

    PASTA DE DINTI CU SAU FARA FLOUR?

    Pasta de dinti cu fluor este esentiala in prevenirea cariilor si in tratarea hipersensibilitatii dentinare. Prin evitarea singerarii pastei de dinti sunt eliminate eventualele efecte nocive ale fluorului in exces.


    PERIAJUL LA COPII

    Pentru copii exista pasta de dinti speciala cu gust si miros placut menite sa-l faca pe copil sa accepte mai usor periajul. Periuta de dinti pentru copii are forme si dimensiuni adaptate evolutiei maxilarului copiilor. Exista si periute de dinti electrice cu cap mai mic special concepute pentru copii.

    Parintii trebuie sa perieze dintii copiilor de la prima lor aparitie si apoi sa-i supravegheze pana in jurul varstei de 8 ani. Copiii nu trebuie sa inghita pasta de dinti asa ca se va folosi de fiecare data o cantitate mica de pasta de dinti, cam cat un bob de mazare.


    PASTA DE DINTI CU EFECT DE ALBIRE

    Pasta de dinti cu efect de albire nu are rezultate pe niste dinti care nu au fost curatati inainte, iar efectul cel mai bun se obtine avand ca baza o albire profesionala. Acest tip de pasta de dinti se foloseste complementar dupa o albire dentara si permite mentinerea in timp a efectului obtinut. Pentru a avea dinti albi si sanatosi mai mult timp trebuie sa evitati consumul de alimente si mancaruri colorate.

    Recomandam cu tarie folosirea atei dentare care curata spatiile dintre dinti si apele de gura cu clorhexidina pentru a mentine cavitatea bucala curata si sanatoasa cat mai mult timp dupa periaj.