Microchirurgia cuprinde manoperele de chirurgie dentara de mare finet efectuate cu instrumente mai mici si mai fine decat cele clasice eventual cu instrumente de marire optica. Aceasta tehnica de chirurgie dentara micsoreaza trauma asupra tesuturilor si mareste precizia in sutura plagii, lucruri esentiale in vindecarea corecta. Microchirurgia are un aport important pentru ca nu lezeaza formatiunile microvasculare atat de necesare in vindecarea estetica, unde chirurgia dentara clasica are aplicatii limitate.
Microchirurgia este o manopera consumatoare de timp si are costuri sporite. Necesita calificari multiple.
Ne folosim de avantajele microchirurgiei dentare mai ales in interventiile de regenerarea osoasa ghidata unde rezultatul augmentarii osoase este direct dependent de o vindecare completa sub protectia unei microsuturi, in implantologie si parodontologie.
Aspectul natural, armonios al trecerii de la gingie naturala la una pe care s-a intervenit chirurgical se poate obtine doar prin microchirurgie care reduce si de multe ori elimina cicatrizarea inestetica, mai ales in zonele vizibile unde este nevoie de estetica.
Microchirurgia permite medicului dentist sa efectueze interventii foarte precise, cu ajutorul unor instrumente mai mici si a materialelor de sutura mult mai fine. Sunt necesare microbisturie, micropense, microfoarfece, microdecolatoare, microace, microfire de sutura, toate instrumentele sunt la nivel micro pentru a asigura o incizie precisa, cu minimum de trauma asupra tesuturilor si manipularea lor cu delicatete.
Beneficiile interventiilor de chirurgie dentara la nivel micro sunt evidente si pleaca de la:
Manoperele de microchirurgie dentara se aplica in estetica dentara, chirurgie parodontala, implantologie, protetica la adaptarea corecta, pe prag a incrustatiilor, fatetelor si coroanelor dentare.
In urma extractiilor se declanseaza procesul de resorbtie osoasa, in primul an se pierde cam 25% din volumul initial al osului in care era dintele, apoi procesul este mai lent dar continuu. Dar daca dorim sa inseram un implant dentar in acea zona va deveni obligatorie augmentarea (aditia) de os artificial. Augmentarea osoasa este necesara deoarece stabilitatea unui implantul dentar cere o anumita inaltime si grosime a osului in care va fi inserat.
Augmentarea se poate face in aceeasi sedinta cu implantarea, daca situatia o permite.Se poate face in absenta unor infectii locale pentru remedierea unor defecte mici. Etapizat se poate face mai intai aditia de os artificial, se asteapta cateva luni integrarea apoi implantul poate fi inserat. Augmentarea osoasa este o procedura complexa dar are rezultate bune, predictibile. La fel ca la orice interventie chirurgicala dentara, se foloseste anestezie locala. Dupa operatie pacientul trebuie sa ia tratamentul compus din antibiotic, antiinflamator si calmant, iar pentru vindecarea rapidaa gingiei se folosesc geluri dezinfectante si cicatrizante.
Pentru augmentare este nevoie de o grefa osoasa. Se foloseste os propriu pacientului (autogen) si/sau os artificial. Grefele de os artificial folosite de noi sunt Bio-OSS MAXgraft si Cerabone. Sunt de origine bovina tratate pentru a nu fi respinse de catre organism prin eliminarea oricaror substante organice. Ele raman doar o matrice anorganica de saruri minerale specifice osului. Sunt lipsite de celule proprii. De aceea este imposibila contaminarea sau respingerea. Constituie o baza excelenta matricea regenerarii pe care organismul o foloseste pentru a crea os nou intr-o zona unde acesta era lipsa. Celulele osoase proprii pacientului incep sa populeze grefa de os artificial transformand-o in os nou, rezistent. Osul artificial este colonizat intr-un ritm de aproximativ 1 mm pe luna. Osul nou format are nevoie de inca doua luni pentru mineralizare completa.